Charmig, varm och rolig!
Jag hade inte tänkt läsa Bättre än på film, eftersom jag knappt visste att den existerade. Men tack vare Modernista som överraskade mig med boken, kunde jag ha ”the time of my life” när jag läste den.
Bättre än på film: Handlingen i korta drag

I Bättre än på film möter vi dagdrömmaren och den hopplösa romantikern Liz Buxbaum. Hennes största intresse är romantiska komedier och om hon får välja tillbringar hon all sin lediga tid med att plöja igenom sin döda mammas gamla dvd-samling av kärleksfilmer. Hon har alltid trott på det perfekta filmögonblicket. Ni vet, det där när killen springer genom flygplatsen efter tjejen han älskar, eller det där när regnet öser ner under en passionerad kyss, eller varför inte det där när två bästa vänner inser att de har varit kära i varandra hela tiden.
Liz går sitt sista år på high school och det betyder att hon får gå på bal, men för att få den perfekta, oförglömliga och romantiska balen som hon alltid drömt om, måste hon först hitta den perfekta dejten. Turligt nog flyttar Michael, hennes före detta granne och barndomskärlek, tillbaka från Texas och Liz ser sin möjlighet. Hon ska fånga Michaels uppmärksamhet. Problemet är bara att Michael inte verkar lägga märke till henne. Då bestämmer sig Liz för att ta hjälp av Wes, den odrägliga, stökiga och irriterande grannkillen som inte har gjort annat än att plåga henne ända sedan de var barn.
Men när Wes börjar hjälpa Liz att fånga Michaels intresse, händer någonting oväntat. Plötsligt börjar hon se Wes i ett annat ljus och till sin stora förfäran, inser hon att hon trivs riktigt bra i hans sällskap. Om det är något filmerna har lärt henne; är det att aldrig någonsin falla för den stygga pojkens charm. Så, vad är det som händer nu? Är det möjligt att hon helt har missuppfattat vad kärlek handlar om?
Bättre än på film: Min läsupplevelse
Jag hade nästan noll förväntningar på Bättre än på film när den damp in i brevlådan. Men efter att ha läst baksidan och länge stirrat på omslaget, tänkte jag att det verkligen kunde vara en bok för mig. Jag som är ett stort Dirty Dancing-fan föll för omslaget som oblygt flirtar med mig och någonstans i min naivitet trodde jag att det skulle finnas fler referenser till min absoluta favoritfilm inne i boken.
Mycket riktigt finns här många referenser till klassiska romantiska filmer som 10 orsaker att hata dig, När Harry mötte Sally, The Notebook, Notthing Hill och så vidare. Men, och detta är ett stort MEN. Det finns inte en enda referens till Dirty Dancing inne boken, trots att omslaget så tydligt flirtar med Dirty Dancing-fansen. Jag läste och jag läste. Jag granskade varje referens under lupp, men nej, ingenting. Tro mig när jag skriver att det fanns många ”Nobody puts Baby in a corner” och ”I’ve had the time of my Life”-ögonblick i boken, men Painter tog inte tillvara på dem och det stör mig lite än idag. På grund av detta (kanske säger mer om mig, än om boken) mister boken sin sista stjärna. Men jag ska inte ljuga. Jag gillade boken ändå.
Bättre än på film är en klassisk highschool-film i bokformat. Liz och Wes har en gnistrande kemi från början till slut. Deras kvicka och humoristiska dialoger gör varje scen levande och får mig att le fånigt. Det är svårt att inte förälska sig i dem och deras relation. Jag som är en sucker för romantiska komedier i allmänhet och highschool-filmer i synnerhet njuter verkligen av denna bok. Jag skrattar, flera gånger om och jag gråter. Gråter när jag läser om Liz mamma. Men också när jag läser om den ilska som Liz bär på efter sin mammas bortgång. För sjutton, den här boken får mig att känna alla känslorna på en och samma gång och jag älskar det!
Slutsats
Lynn Painter levererar här en charmig, rolig, knasig och känslosam berättelse som både leker med och hyllar de klassiska kärleksfilmerna. Trots att Bättre än på film saknar Dirty Dancing-referenser är den underhållande och läsvärd. Jag ser framemot att läsa nästa del i serien och hoppet för Dirty Dancing-referenser lever vidare…