Hon som blev kvar – Riley Sager

Nagelbitande, nervkittlande och överraskande!

Varje gång jag läser en thriller undrar jag varför jag inte läser mer av den genren, då jag sällan ogillar dem och Riley Sagers roman Hon som blev kvar  är inget undantag.

Amerikanerna har hyllat Riley Sager, men svenskarna verkar inte riktigt ha förstått grejen med honom. Tills nu. Och det är tack vare Sofia på LavanderLit. Jag är så otroligt glad att hon introducerade Sagers bok The Only one left, för de svenska läsarna. Den har hyllats för sin stämningsfulla inramning samt sin invecklande och överraskande handling. Jag, som faller för böckernas utsida i första hand, älskar att Sofia har behållit originalomslaget. De sprejade kanterna är också godis för ögat. Men romanens insida är ändå det bästa…

Tack fina Emma för att du ville kompisläsa den här med mig!

Hon som blev kvar: Handlingen i korta drag

Hon som blev kvar utspelar sig 1983 och i den följer vi Kit McDeere. Kit är en ung vårdare som får tjänst på Hope’s End; den förfallna herrgården på klippkanten. Kits uppdrag är att ta hand om sjuttioåriga Lenora Hope som har ett mörkt och mystiskt förflutet. Hon är den enda överlevande medlemmen i Hope-familjen, som mördades på Hope’s End 1929. Vid den tiden var 17-åriga Lenora den huvudmisstänkta för massakern i både polisens och allmänhetens ögon. Men hon åtalades aldrig och är alltså, decennier senare, fortfarande på fri fot. Men riktigt fri är hon inte. Hon sitter i rullstol och kan inte längre prata efter att ha drabbats av flera slaganfall. Dessutom har hon sedan den ödesdigra natten inte lämnat sitt hem.

Berättelsen börjar när Kit anländer till den sönderfallande herrgården, där Lenora bara kommunicerar genom att skriva på en skrivmaskin.Kit som själv har vuxit upp med legenderna om Hope’s End är motvilligt inställd till Lenora. Men när Lenora använder den gamla skrivmaskinen för att skriva: ”Jag vill berätta allt för dig” vänds allting upp och ner.

Kit blir indragen i familjen Hopes mörka historia och i takt med att Lenora skriver om händelserna som ledde fram till mordet på hennes familj avslöjar hon oroande hemligheter som får Kit att ifrågasätta allt hon trodde att hon visste – inte bara om Lenora, utan också om sig själv…

Hon som blev kvar: Min läsupplevelse

Hon som blev kvar är en mästerlig blandning av psykologisk spänning och gotisk skräck. Det är en på samma gång spännande som skrämmande thriller om familjehemligheter, skuld, tillit, mord, sorg, vänskap, avund, kärlek och svek. Jag är glad att jag hade Emma att diskutera den med, för det är verkligen en bok som behöver diskuteras. Allt eftersom handlingen svängde och vände, svängde och vända vi i våra gissningar om hur det kunde ligga till. Men vi kunde aldrig gissa oss till det som hände i slutet. Romanens slut är nämligen en mästarklass i missvisning och vi älskade det. 

Sager har skrivit en bladvändande och nagelbitande hjärnskrynklare som totalt knockade mig. Jag fastnade för det lättsamma språket, för den isolerade, sönderfallande herrgården och för de två karaktärerna; Kit och Lenora. Båda är tragiska, opålitliga och trasiga karaktärer, men likväl karaktärer som jag tyckte om att följa. Kit är en övertygande och sympatisk huvudperson. När hon lär sig mer om Lenora förvandlas hennes första skepsis till en komplex blandning av tvivel, rädsla och medkänsla. Lenora Hope har, trots sina fysiska begränsningar, en stark närvaro i romanen. Hennes gåtfulla natur och mysteriet kring hennes förflutna gör henne till en karaktär som är både fascinerande och skrämmande. Och jag kommer på mig själv med att älska den typen av berättare. Berättare som jag tycker synd om och ifrågasätter på en och samma gång. Ah, jag ryser. Det här är bra. Riktigt bra. 

Hon som blev kvar är en fartfylld och gripande roman som leker med läsarens förväntningar och som handlar lika mycket om de hemligheter vi bevarar som om de vi försöker avslöja.

Slutsats

Hon som blev kvar är annorlunda, kuslig, fängslande, intensiv och har en nerv som gör att jag som läsare inte kan sitta still. Dessutom är den ett bevis på Riley Sagers skicklighet som författare. Om du gillar psykologisk spänning och samtidigt gotiska klassiker, är detta en bok för dig. Om du inte har läst några thrillers innan och är osäker på om det är genren för dig, tycker jag helt klart att du ska börja med den här!

Lämna en kommentar