Pojkarna på sommarön – Lars Lerin

Vacker som en tavla!

Jag har länge önskat mig en tavla målad av Lars Lerin. När jag fick chansen att läsa och recensera hans bok Pojkarna på sommarön, blev det nästan ännu bättre. Nu fick jag inte bara en tavla utan flera, då boken är fylld med Lars Lerins akvareller och de är så vackra! Jag måste tacka Bonnier Carlsen för att jag fick läsa och njuta av dessa vackra målningar. Men jag måste också be om ursäkt för att det har dröjt med en recension, men det går ju inte att publicera en recension på en sommarbok annat än på sommaren, eller hur?!

Pojkarna på sommarön: Handlingen i korta drag

Pojkarna på sommarön är ett fotoalbum i akvarell av familjen Lerins semester. I den rikt illustrerade boken får vi följa bröderna Gabriel och Rafael som tillsammans med sina pappor tillbringar sommarlovet på en liten ö på västkusten. På ön upptäcker bröderna musslor och eremitkräftor, fiskar krabbor från bryggan, seglar och följer med sin pappa, konstnären Lars Lerin, på måleriutflykter. Utflykterna förvandlas till magiska ögonblick, skickligt fångade i Lerins egna akvareller. För det mesta är målningarna fulla av färg och liv, men det finns ett avsnitt i boken när Lerin tittar på sitt eget fotoalbum och minns en mörk tid. Dessa målningar är lite mer mörka och stormiga. Men likväl vackra.

Pojkarna på sommarön: Min läsupplevelse

Jag har aldrig tidigare läst en bilderbok som är som ett konstverk, men jag är glad att jag började med Lars Lerins Pojkarna på sommarön. De skrivna orden är inte många eller på något sätt unika, men det är inte heller de som gör den här boken. Det är akvarellbilderna. De som säger mer än tusen ord. Lars Lerin är verkligen en magiker. Hans bilder tar andan ur mig och jag kan sitta och stirra på hans målningar länge. Drömma mig bort. För mig var detta verkligen en rofylld läsupplevelse om sommarens magi.

Pojkarna på sommarön må rikta sig till 3-6-åringar men det är mer än en barnbok. Det är en vacker resa genom den svenska sommaren och naturen, fylld med skönhet och nyfikenhet, perfekt för hela familjen att njuta av tillsammans, stor som liten. Lerin har med sin unika stil lyckats skapa en sommarberättelse som länge stannar kvar i minnet. Men än viktigare; han har skapat ett unikt fotoalbum genom vilket familjen kan minnas en sommar som tog slut alldeles för fort…

Slutsats

Pojkarna på sommarön är en vackert och rikt illustrerad bok om svensk sommar och upptäckarglädje hos stora och små. Jag är så glad att jag kan skylta med Lerins tavlor, utan att faktiskt äga en. Och jag tycker faktiskt att alla bör skaffa sig någon av hans böcker; för han kan skapa magi.

Lämna en kommentar